9 tekenen dat uw computer malware bevat

Reading Time: ( Word Count: )

March 14, 2023
Nextdoorsec-course

Malware is een verraderlijke vorm van softwareaanval die aanzienlijke schade aan een computersysteem kan toebrengen. Het wordt meestal verspreid door kwaadaardige software te downloaden, gecompromitteerde websites te bezoeken of op verdachte links te klikken.

Gevaarlijke programma’s kunnen persoonlijke informatie stelen en de normale werking van een computer verstoren. Als dit niet wordt gecontroleerd, kan malware moeilijk te verwijderen zijn en leiden tot gegevensverlies of identiteitsdiefstal.

Gelukkig zijn er verschillende waarschuwingssignalen die erop kunnen wijzen dat een apparaat is geïnfecteerd met malware. Door deze symptomen in een vroeg stadium te herkennen, kunt u actie ondernemen en ernstige schade helpen voorkomen. Dit zijn tekenen dat uw computer malware heeft.

9 tekenen dat uw computer malware bevat

1. Onbekende programma’s geïnstalleerd:

Niet-herkende en onbekende programma’s die plotseling op uw apparaat verschijnen, kunnen wijzen op malware-activiteit.

Stel dat u onbekende programma’s en vergelijkbare bestandstypen ziet in uw geïnstalleerde toepassingen of actieve processen. In dat geval scant u uw systeem best onmiddellijk op potentiële bedreigingen.

2. Prestatieproblemen:

Een plotselinge afname van de prestaties van uw pc kan betekenen dat er schadelijke software op de achtergrond draait, die bronnen in beslag neemt en de snelheid van uw systeem vertraagt.

Hoog CPU-gebruik, lange opstarttijden, onverwachte crashes en andere problemen kunnen ook worden veroorzaakt door kwaadaardige code op uw computer.

3. Pop-up advertenties: Willekeurige pop-ups die uit het niets verschijnen zijn een van de meest voorkomende tekenen van malware-infecties op computers vandaag de dag.

Makers van malware gebruiken deze tactiek om gebruikers op hun advertenties te laten klikken, die vervolgens kunnen leiden tot verdere infecties of ransomware-aanvallen als er onbewust op wordt geklikt.

4. Ongewenste omleidingen: Als u vaak merkt dat u willekeurig wordt omgeleid terwijl u het internet gebruikt, dan is het waarschijnlijk dat u kwaadaardige processen actief hebt op de achtergrond van de computer, die de controle over uw browsersessie hebben overgenomen zonder uw medeweten.

Dit vraagt om te leren hoe u Search Baron van Mac kunt verwijderen, hoe u zich kunt ontdoen van AdWare en andere browser hijacking overlast.

Voer zo snel mogelijk een virusscan uit als u merkt dat dit vaak gebeurt als u online bent.

5. Wijzigingen zonder toestemming:

Elke verandering aan uw besturingssysteem of instellingen zonder voorafgaande waarschuwing (zoals een gewijzigde homepage of standaard zoekmachine) kan wijzen op een mogelijk malwareprobleem.

Controleer of er wijzigingen zijn aangebracht zonder uitdrukkelijke toestemming van uzelf voordat u verder gaat.

6. Beveiligingswaarschuwingen & Antiviruswaarschuwingen:

Uw antivirus moet u waarschuwen wanneer het iets verdachts op uw computer detecteert.

Gebeurt dit vaak, dan is de kans groot dat er malware aanwezig is die onmiddellijke aandacht behoeft.

Bovendien kunnen waarschuwingen over beveiligingscertificaten die niet geverifieerd of geldig zijn ook betekenen dat er een infectie heeft plaatsgevonden – wees dus altijd voorzichtig wanneer u een website bekijkt waarop dergelijke berichten prominent worden weergegeven.

7. Ongewone netwerkactiviteit:

Als u merkt dat er ongewone hoeveelheden of soorten gegevens door uw netwerkverbinding stromen (bijvoorbeeld zeer grote bestanden die onverwacht worden verzonden), dan kan dit erop wijzen dat een kwaadaardig stuk software op afstand via de netwerkinterfacekaart (NIC) probeert te communiceren met zijn command & control-server.

Wees hier voorzichtig en overweeg het blokkeren van elk gerelateerd verkeer dat wordt gedetecteerd.

8. E-mail Spam berichten verzonden vanuit uw account:

Een ander teken van een mogelijke malware-infectie is het ontvangen van een toevloed van spam e-mails afkomstig van accounts die u eerder heeft gebruikt.

Dit kan betekenen dat die accounts rechtstreeks zijn gehackt of gekaapt via een bestaande infectie die al op de machine zelf aanwezig is.

Hoe dan ook – handel snel als u iets dergelijks regelmatig opmerkt in e-mails die zijn verzonden van adressen waarvan u eerder eigenaar was.

9. Verdachte bestanden en mappen in het systeem:

Tot slot – let op vreemde bestanden in mappen waar ze normaal gesproken niet zouden moeten staan (bijv. “tijdelijke” mappen), vooral als ze andere extensies bevatten dan de typische downloads van programma’s (.exe,.txt,.zip, enz.).

Deze kunnen wijzen op de aanwezigheid van kwaadaardige software die zich probeert te verschuilen in mappen die normaal gesproken niet zichtbaar zijn of zelfs toegang probeert te krijgen tot gevoeligere delen zoals gebruikersprofielen.

Conclusie

Als u deze waarschuwingssignalen vroegtijdig herkent, voorkomt u dat u later te maken krijgt met ernstig gegevensverlies als gevolg van een succesvolle aanval van kwaadaardige software – en bespaart u uiteindelijk tijd en moeite om dergelijke incidenten op te ruimen.

Dus onthoud – negeer nooit waarschuwingen want ze kunnen veel meer betekenen dan vervelende advertenties die opduiken – ze kunnen ook vitale persoonlijke informatie in gevaar brengen.

Saher Mahmood

Saher Mahmood

Author

Saher is a cybersecurity researcher with a passion for innovative technology and AI. She explores the intersection of AI and cybersecurity to stay ahead of evolving threats.

Other interesting articles

Automated vs Manual Penetration Testing

Automated vs Manual Penetration Testing

Pentesting is largely divided into two methodologies: Automated vs Manual Penetration Testing. Both have ...
8 Steps in Penetration Testing You Should Know

8 Steps in Penetration Testing You Should Know

Mastering the art of penetration testing has become a critical ability for security experts to combat cyber ...
Spear Phishing vs Whaling: What is the Difference

Spear Phishing vs Whaling: What is the Difference

Spear phishing is a particularly devious type of phishing assault in which the individual targeted plays a ...
0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *