Netwerkbeveiliging 101: bescherming van uw gegevens en apparaten

Reading Time: ( Word Count: )

December 28, 2022
Nextdoorsec-course

Netwerkbeveiliging beschermt computernetwerken, apparaten en gegevens tegen ongeoorloofde toegang, gebruik, openbaarmaking, verstoring, wijziging of vernietiging. In deze blogpost gaan we dieper in op de basisprincipes van netwerkbeveiliging, de soorten bedreigingen waartegen het zich beschermt, en de maatregelen en technologieën die worden gebruikt om deze bedreigingen tegen te gaan.

Wat is netwerkbeveiliging?

Netwerkbeveiliging houdt de integriteit, vertrouwelijkheid en beschikbaarheid van een netwerk en de bijbehorende middelen in stand. Dit houdt in dat verschillende beveiligingsmaatregelen en -technologieën worden toegepast om ongeoorloofde toegang tot, gebruik van of schade aan een netwerk en zijn gegevens te voorkomen. Netwerkbeveiliging is cruciaal voor bedrijven en organisaties om gevoelige gegevens te beschermen en het vertrouwen van klanten en belanghebbenden te behouden.

Netwerkbeveiliging 101 Uw gegevens en apparaten beschermen

Soorten bedreigingen voor de netwerkbeveiliging

Er zijn vele soorten bedreigingen die de netwerkbeveiliging in gevaar kunnen brengen, waaronder:

 • Virussen en malware zijn kwaadaardige softwareprogramma’s die een computer of apparaat infecteren en schade veroorzaken of de normale werking verstoren. Ze kunnen via e-mailbijlagen, downloads of koppelingen verzenden, gevoelige gegevens stelen, bestanden wissen of de controle over een apparaat overnemen.
 • Phishing-aanvallen zijn frauduleuze pogingen om gevoelige informatie te verkrijgen, zoals inloggegevens of financiële informatie, door zich in een elektronische communicatie te vermommen als een betrouwbare entiteit. Dat gebeurt meestal via e-mail, maar kan ook via sociale media of andere online platforms.
 • Denial of service (DoS)-aanvallen: Deze aanvallen overspoelen een netwerk of apparaat met verkeer om de middelen ervan te overweldigen en het onbeschikbaar te maken voor legitieme gebruikers. Zij kunnen verschillende middelen gebruiken, zoals botnets of DDoS-aanvallen (Distributed Denial of Service).
 • Man-in-the-middle (MitM) aanvallen: Deze aanvallen onderscheppen en manipuleren communicatie tussen twee partijen om ongeoorloofde toegang te krijgen of gevoelige informatie te stelen. Dit kan op verschillende manieren gebeuren, zoals via valse WiFi-hotspots of met malware geïnfecteerde apparaten.
 • Ransomware: Deze malware versleutelt de gegevens van een slachtoffer en eist losgeld om de toegang te herstellen. Ransomware-aanvallen kunnen bedrijven verwoesten door het verlies van belangrijke gegevens en de verstoring van de bedrijfsvoering.

Beste Cyber Security Consulting bedrijven

Maatregelen en technologieën voor netwerkbeveiliging

Er zijn verschillende maatregelen en technologieën die bescherming kunnen bieden tegen deze en andere bedreigingen:

 • Firewalls: Firewalls zijn apparaten of softwareprogramma’s die fungeren als barrière tussen een netwerk en het internet. Zij filteren inkomend en uitgaand verkeer op basis van vooraf vastgestelde beveiligingsregels om kwaadaardig verkeer te blokkeren en legitiem verkeer toe te laten. Zij kunnen specifieke soorten verkeer blokkeren, zoals bekende malware of phishing-pogingen, en het beveiligingsbeleid afdwingen.
 • Encryptie: Encryptie zet klare tekst om in een vervormd, onleesbaar formaat dat cijfertekst wordt genoemd. Het beschermt gegevens in doorvoer en in rust. Data in transit verwijst naar gegevens die via een netwerk worden verzonden, terwijl data in rust verwijst naar gegevens die zijn opgeslagen op een apparaat of server. Encryptie van gegevens voorkomt ongeoorloofde toegang of manipulatie.
 • Authenticatie: Authenticatie verifieert de identiteit van een gebruiker, apparaat of entiteit. Het gebruikt referenties, zoals gebruikersnamen en wachtwoorden, om de identiteit van een gebruiker te bevestigen alvorens toegang te verlenen tot een netwerk of bron. Tweefactorauthenticatie (2FA) voegt een extra beveiligingslaag toe door een tweede vorm van authenticatie te vereisen, zoals een code die naar een mobiele telefoon wordt gestuurd.
 • Inbraakdetectie- en preventiesystemen: Deze systemen controleren een netwerk op verdachte activiteiten en waarschuwen beheerders of nemen automatisch maatregelen om een aanval te voorkomen of te beperken. Inbraakdetectiesystemen (IDS) detecteren een aanval wanneer deze plaatsvindt, terwijl inbraakpreventiesystemen (IPS) een aanval actief blokkeren.
 • Virtuele particuliere netwerken (VPN’s) zijn veilige, versleutelde verbindingen tussen twee apparaten of netwerken. Zij bieden gebruikers veilige toegang tot een netwerk, zoals het interne netwerk van een bedrijf, via het internet. VPN’s beschermen gegevens in transit en kunnen de toegang op afstand voor werknemers of contractanten beveiligen.
 • Toegangscontrole: Toegangscontrole beperkt de toegang tot een netwerk of bron tot alleen bevoegde gebruikers. Het kan via verschillende middelen, zoals gebruikersaccounts en machtigingen, beveiligingsbeleid afdwingen en ongeoorloofde toegang voorkomen.
 • Beveiligingsinformatie- en gebeurtenissenbeheer (SIEM): SIEM is een discipline voor beveiligingsbeheer die beveiligingsgerelateerde gegevens verzamelt, analyseert en rapporteert. Het stelt beheerders in staat om beveiligingsrisico’s in realtime te bewaken en te detecteren en onmiddellijk te reageren.

Wat is een veelvoorkomende aanwijzing voor een poging tot phishing?

Conclusie

Kortom, netwerkbeveiliging is van cruciaal belang voor bedrijven en organisaties van elke omvang. Het beschermt een netwerk en de bijbehorende bronnen tegen verschillende soorten bedreigingen en handhaaft de vertrouwelijkheid, integriteit en beschikbaarheid van gegevens. Verschillende maatregelen en technologieën kunnen bescherming bieden tegen deze bedreigingen, waaronder firewalls, encryptie, authenticatie, inbraakdetectie- en preventiesystemen, VPN’s, toegangscontrole en SIEM. Het implementeren van een uitgebreide netwerkbeveiligingsstrategie is essentieel om gevoelige gegevens te beschermen en het vertrouwen van klanten en belanghebbenden te behouden.

Aydan Arabadzha

Aydan Arabadzha

Author

Aydan, a cybersecurity ace and AI visionary, thrives on the frontlines of offensive security. His passion birthed NextdoorSec, a groundbreaking cybersecurity firm. A relentless pioneer, Aydan is persistently pushing boundaries, shaping the future of the digital world one byte at a time.

Other interesting articles

Automated vs Manual Penetration Testing

Automated vs Manual Penetration Testing

Pentesting is largely divided into two methodologies: Automated vs Manual Penetration Testing. Both have ...
8 Steps in Penetration Testing You Should Know

8 Steps in Penetration Testing You Should Know

Mastering the art of penetration testing has become a critical ability for security experts to combat cyber ...
Spear Phishing vs Whaling: What is the Difference

Spear Phishing vs Whaling: What is the Difference

Spear phishing is a particularly devious type of phishing assault in which the individual targeted plays a ...
0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *