Phishing vs. Fishing: Wat is het verschil en hoe blijf je veilig?

Reading Time: ( Word Count: )

May 2, 2023
Nextdoorsec-course

In de huidige wereld van geavanceerde technologie is het internet een essentieel instrument geworden voor bijna iedereen. Naarmate we echter blijven vertrouwen op het internet, stellen we onszelf ook bloot aan verschillende bedreigingen die onze veiligheid en privacy in gevaar kunnen brengen.

Twee van de meest voorkomende bedreigingen zijn phishing en fishing. Hoewel deze twee termen op elkaar lijken, verwijzen ze naar verschillende dingen. Dit artikel vergelijkt phishing met fishing, hoe ze werken en hoe u veilig kunt blijven.

Phishing vs. vissen

Phishing en fishing zijn twee tactieken die cybercriminelen gebruiken om hun slachtoffers te misleiden. In beide gevallen worden mensen verleid tot het verstrekken van gevoelige informatie, maar de aanpak verschilt.

Wat is Phishing?

phishing vs. vissen

Phishing is een cyberaanval waarbij frauduleuze e-mails, tekstberichten of websites worden verstuurd die van legitieme bronnen afkomstig lijken te zijn. Phishing heeft tot doel nietsvermoedende personen te verleiden tot het verstrekken van gevoelige gegevens zoals kredietkaartgegevens, inloggegevens of socialezekerheidsnummers.

Het creëert een gevoel van urgentie of angst om het slachtoffer te verleiden op een kwaadaardige link te klikken of een bijlage te downloaden. De link of bijlage kan malware bevatten of een valse inlogpagina die de gevoelige informatie van het slachtoffer steelt.

Phishing-aanvallen kunnen zeer geraffineerd zijn en moeilijk te detecteren, omdat ze afkomstig kunnen lijken van een betrouwbare bron, zoals een bank of overheidsinstelling.

Soorten phishing-aanvallen

E-mail phishing

E-mail phishing is de meest voorkomende aanval, waarbij aanvallers frauduleuze e-mails sturen om mensen te verleiden tot het verstrekken van persoonlijke informatie. De e-mail kan afkomstig zijn van een legitieme bron zoals een bank, een e-commerce website of een overheidsinstantie. Deze e-mails bevatten vaak een link die gebruikers doorverwijst naar een valse website en hen vraagt gevoelige informatie in te voeren.

Spear Phishing

Spear phishing is een gerichte vorm die geraffineerder is dan e-mail phishing. Het richt zich op specifieke personen of groepen, waarbij persoonlijke informatie wordt gebruikt om de aanval overtuigender te maken. Aanvallers verzamelen gegevens over hun doelwit, zoals hun naam, functie en bedrijf, via sociale media en andere bronnen.

Walvisvaart

Whaling is een type dat zich richt op hooggeplaatste personen zoals CEO’s en leidinggevenden. Aanvallers doen zich voor als hooggeplaatste leidinggevenden om hun doelwit gevoelige informatie te ontfutselen.

Smishing en Vishing

Smishing en Vishing zijn phishing-aanvallen waarbij gebruik wordt gemaakt van tekstberichten en telefoongesprekken om personen te misleiden om hun gevoelige informatie te verkrijgen.

Kloon Phishing

Kloon phishing is een aanval waarbij aanvallers een frauduleuze website maken die er precies zo uitziet als een legitieme, zoals een e-commerce website of een social media platform. De aanvaller stuurt vervolgens een e-mail die van een legitieme bron afkomstig lijkt te zijn, en moedigt de gebruiker aan op de link naar de valse website te klikken.

Zie ook: Wat is een veelvoorkomende aanwijzing voor een poging tot phishing?

Wat is vissen?

phishing vs. vissen

Fishing is een cyberaanval waarbij een aanvaller verschillende tactieken gebruikt om mensen te verleiden tot het installeren van malware of het verstrekken van gevoelige informatie. Deze aanval gebeurt meestal via valse websites, pop-upvensters of e-mailbijlagen.

Soorten visserij

Speervissen

Spearfishing is een aanval gericht op bepaalde personen of groepen, waarbij persoonlijke gegevens worden gebruikt om de aanval overtuigender te maken.

Trojanen

Trojaanse paarden zijn kwaadaardige software die zich voordoet als een legitiem programma om gebruikers te verleiden het te downloaden en op hun apparaten te installeren. Eenmaal geïnstalleerd kan de Trojan gevoelige informatie stelen of de aanvaller op afstand toegang geven tot het apparaat.

Aas

Baiting is een visaanval waarbij aanvallers een aantrekkelijke stimulans bieden om gebruikers te verleiden tot het downloaden van malware of het verstrekken van gevoelige informatie. Voorbeelden van loktactieken zijn het aanbieden van gratis software, downloads van films of cadeaubonnen.

Pretexting

Pretexting is een fishing attack waarbij aanvallers een vals scenario creëren om gebruikers te verleiden hun gevoelige informatie op te geven. De aanvaller kan zich voordoen als een autoriteit of iemand die de gebruiker vertrouwt om zijn vertrouwen te winnen en hem ertoe aan te zetten informatie te verstrekken.

Phishing- en Fishing-aanvallen voorkomen

Particulieren en bedrijven kunnen zich op verschillende manieren beschermen tegen phishing en fishing attacks.

Onderwijs

Het vormt de eerste verdedigingslinie tegen phishing en fishing aanvallen. Mensen moeten vertrouwd raken met de waarschuwingssignalen van deze aanvallen en afzien van het klikken op dubieuze links of het verstrekken van kritieke informatie aan onbevoegde bronnen.

Bedrijven moeten regels ontwikkelen om gevoelige gegevens te beveiligen en personeel opleiden in beste praktijken op het gebied van cyberbeveiliging.

Anti-Phishing en Anti-Fishing Software

Anti-phishing- en anti-fishingprogramma’s kunnen particulieren en bedrijven helpen zich tegen deze aanvallen te beschermen. De oplossingen van deze programma’s kunnen verdachte links en websites identificeren en blokkeren, zodat gebruikers niet het slachtoffer worden van deze aanvallen.

Authenticatie met twee factoren

phishing vs. vissen

Authenticatie met twee factoren kan meer bescherming bieden tegen phishing en fishing attacks. Aanvallers hebben geen toegang tot de account, zelfs niet als ze de toegangscode hebben, door gebruikers een code te laten geven of een beveiligingssleutel te laten gebruiken naast een wachtwoord.

Waakzaamheid

Waakzaamheid is cruciaal bij de bescherming tegen phishing en fishing attacks. Mensen moeten op hun hoede zijn voor verdachte e-mails, berichten en sites en vermijden om URL’s te gebruiken of persoonlijke informatie te geven. Bedrijven moeten hun netwerken controleren op verdachte activiteiten en strikte veiligheidsmaatregelen toepassen om hun gegevens te beschermen.

Conclusie

Phishing en fishing attacks zijn twee soorten cyberaanvallen die particulieren en bedrijven aanzienlijke schade kunnen berokkenen. Phishing-aanvallen hebben tot doel gevoelige informatie te stelen, terwijl fishing-aanvallen gericht zijn op het installeren van malware of het verkrijgen van toegang op afstand tot een apparaat. Beide soorten aanvallen kunnen leiden tot financiële verliezen, identiteitsdiefstal en reputatieschade.

Als u op zoek bent naar een bekend cyberbeveiligingsbedrijf om uw bedrijf te helpen beschermen tegen phishing en fishing attacks, overweeg dan NextDoorSec. Met hun ervaren team van cyberbeveiligingsprofessionals en uitstekende technologie kunnen zij helpen uw gegevens te beschermen en cyberaanvallen te voorkomen.

Saher Mahmood

Saher Mahmood

Author

Saher is a cybersecurity researcher with a passion for innovative technology and AI. She explores the intersection of AI and cybersecurity to stay ahead of evolving threats.

Other interesting articles

Automated vs Manual Penetration Testing

Automated vs Manual Penetration Testing

Pentesting is largely divided into two methodologies: Automated vs Manual Penetration Testing. Both have ...
8 Steps in Penetration Testing You Should Know

8 Steps in Penetration Testing You Should Know

Mastering the art of penetration testing has become a critical ability for security experts to combat cyber ...
Spear Phishing vs Whaling: What is the Difference

Spear Phishing vs Whaling: What is the Difference

Spear phishing is a particularly devious type of phishing assault in which the individual targeted plays a ...
0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *