Welke programmeertaal gebruiken hackers in 2022?

Reading Time: ( Word Count: )

June 10, 2022
Nextdoorsec-course

Alvorens diep te duiken in de programmeertalen die hackers plegen te gebruiken, hangt het af van het soort hacken dat je wilt/gaat doen. Op welke laag probeer je iets te hacken of te kraken? toepassings-, systeem- en uitvoeringslaag, of de hardwarelaag. We kunnen ook zeggen webhacking, exploit writing of reverse engineering. Ik zal de talen behandelen die gebruikt worden voor webhacking, aangezien dat het uitgangspunt is voor de meesten van ons zonder enige kennis van codering.

welke programmeertaal voor hackers

Waarom zou ik leren programmeren als ethisch hacker?

Laten we beginnen met een “waarom leren programmeren als hacker” in de eerste plaats. Veel mensen in de industrie zeggen dat het een bonus is, maar het is noodzaakals je het mij vraagt als iemand die een werk in uitvoering is. Als je geen code kunt lezen, ben je niet aan het hacken maar gebruik je willekeurige tools en scripts van anderen om het werk voor je te doen zonder echt te begrijpen wat er gebeurt, a.k.a. script, kiddie. U moet de werking van het doelsysteem of de toepassing die u wilt hacken begrijpen. Daarom moet je een programmeertaal leren.

Neem het volgende voorbeeld:

Je moet een webshop testen. Hardhandig optreden is verboden. Je test het systeem met wat hulpmiddelen die je op internet hebt gevonden en een paar van jezelf. Het script dat je op het internet hebt gevonden voert enkele taken uit die je een schelp geven, maar het doet ook enkele andere die de website voor enige tijd platleggen zonder dat je het beseft. Stilstand resulteert in omzetverlies en zelfs klantenverlies, je komt in grote problemen, wat veel geld betekent voor het bedrijf.

U moet het hulpmiddel dat u gaat gebruiken volledig begrijpen en, zo niet, het systeem handmatig testen, iemands code aanpassen of misschien zelfs een hulpmiddel of script schrijven dat aan uw behoeften voldoet. Later zult u het bedrijf de stappen moeten vertellen om de door u gevonden kwetsbaarheid te reproduceren en er een oplossing voor te bieden. De beste hackers zijn ook degenen met een programmeerachtergrond. Onthoud: “Tijd is van groot belang bij hacken.” Met programmeren kun je veel taken automatiseren.

Welke programmeertaal gebruiken hackers?

Ik wil beginnen met een top 5 lijst zonder mezelf te overweldigen en later met wat ervaring in het veld verder gaan.

1. HTML

html programmeertaal voor hackers

Een van de eerste en gemakkelijkst te leren markup (uiterlijk) taal in webontwikkeling. Het startpunt in web hacking. Inlogformulieren en andere methoden van gegevensinvoer op het web maken gebruik van HTML-formulieren om gegevens te verkrijgen. Het schrijven en interpreteren van HTML maakt het u gemakkelijk om zwakke plekken in de code op te sporen en uit te buiten.

Met HTML kun je het volgende doen:

 • Maak een look-alike webpagina voor phishing met wat CSS
 • Informatie ophalen uit de broncode op de webpagina
 • HTML-injectie

2. Javascript

Javascript programmeertaal voor hackers

Ik hou van cijfers, dus laten we beginnen met wat statistieken van
Github’s Githut
. Volgens het eerste kwartaal van 2021 (gebaseerd op pull requests) is de nummer één programmeertaal javascript, net als sinds 2014. Als je de cijfers van het begin bekijkt, zie je dat javascript langzaam minder dominant wordt met de tijd. Als je bezig bent met het testen van webapps, dan moet je het leren. Javascript wordt door 97,3% van alle websites gebruikt als client-side programmeertaal.. Het is een geweldige taal die je kunt beheersen en combineren met HTML!

U kunt javascript op de volgende manieren gebruiken:

 • Cross-site scripting (XSS) is een vorm van
  hack
  dat
  JavaScript gebruikt
 • Web ontwikkeling
 • Spelontwikkeling
 • Mobiele apps
 • Het bouwen van webservers, enz.

3. PHP

php programmeertaal voor hackers

Zoals we hierboven weten, domineert PHP nog steeds de backend programmeertaal van de meeste websites en webapps. Als je van web app hacking houdt, populaire Content Management Systemen zoals WordPress en Drupal draaien op een fundament van PHP. Oudere PHP website versies bevatten vaak deprecated scripts/libraries; het manipuleren daarvan kan u gemakkelijk toegang geven tot servers. PHP wordt gebruikt om HTML-formulieren te verwerken, en daarom kan met ongeldige invoer HTML-injectie worden gedaan.

U kunt PHP hacken voor server misconfiguratie, kwetsbare code en zero-days:

 • zwakke bestandspermissies
 • directory indexering ingeschakeld
 • blootgestelde poorten van de backend diensten
 • onvoldoende beveiliging van de hosting provider
 • ongesaneerde gebruikersinvoer: PHP SQLi, Stored, Reflected of DOM-based XSS.
 • Cross-Site Request Forgery (CSRF)
 • Lokale of Remote File Inclusion (LFI/RFI)
 • Buggy plugins/thema’s
 • aangetast PHP-pakket/bibliotheken

4. SQL

sql-programmeertaal voor hackers

Databases worden geschreven in verschillende programmeertalen, waarvan SQL de populairste is. Kennis van SQL zal u ook helpen de structuur van een database en de werking ervan te begrijpen, waardoor het gemakkelijker wordt om te hacken.

De meest voorkomende SQL-hack is SQL-injectie (SQLi). De gegevens van de databases kunnen worden gemanipuleerd, opgehaald (UNION-aanvallen), verwijderd of zelfs toegevoegd met SQL-injectie.

Een goed startpunt zal zijn
PortSwigger Academy
Het is gratis, goed geschreven, en leert je de vier meest voorkomende databasetalen. Ze bieden u ook een geweldige
spiekbriefje
dat voortdurend wordt bijgewerkt.

5. Python / Bash / Ruby / Perl

Python programmeertaal voor hackersPython wordt gebruikt door 1,4%

van alle websites waarvan we de server-side programmeertaal kennen, tegenover
PHP met 79,1%
als het gaat om websites.

Op basis van mijn onderzoek is Python echter de tweede meest gevraagde programmeertaal voor vacatures in cyberbeveiliging. De beschikbare kant-en-klare modules voor Python zijn uitstekend, aangezien u de geschikte modules voor het doel kunt laden.

U kunt Python op de volgende manieren gebruiken:

 • Schrijven van hacking scripts, bijvoorbeeld een poortscanner
 • Exploitatie van kwetsbare code in de backend
 • Het ontwikkelen van exploits
 • Kwaadaardige programma’s maken
 • Taken automatiseren

Ruby, Bash & Perl kunnen u ook helpen bij het automatiseren van taken en het bewerken van beschikbare scripts. Het verkrijgen van een schelp is een populair gebruik.

Wat zijn de eerste cybersecurityprogrammeertalen die ik moet leren en wat is de beste aanpak?

Ik probeerde te beginnen met Python, maar dat werd snel saai, omdat ik niet hackte. De aanpak van leren terwijl je probeert te hacken vind ik veel interessanter, hoewel het soms frustrerend kan zijn. Je krijgt een beter begrip van het taalgebruik in elk specifiek scenario. Daarna kun je dieper in die specifieke taal duiken voor meer geavanceerd hacken.

Wat is het beste platform om te hacken?

Na tal van platforms te hebben getest, was het gemakkelijkst te starten en het meest verslavende platform
tryhackme
. Ze doen het op de juiste manier, met elke kamer die je leert over een ander onderwerp dat praktijkgericht is en je een gevoel van voldoening (dopamine) geeft bij elke voltooide stap, waardoor het verslavend wordt. Ik heb enkele beschrijvingen van sommige kamers als je ze wilt bekijken. Ik hoop dat je het antwoord krijgt op “Welke programmeertaal gebruiken hackers?” Als je dit artikel nuttig vindt, vergeet het dan niet te delen met de gemeenschap om je heen.

Disclaimer: Dit artikel dient uitsluitend ter informatie. Wij streven naar het verspreiden van bewustzijn over cyberveiligheid en ethisch hacken.

Noor Khan

Noor Khan

Author

My name is Noor, and I am a seasoned entrepreneur focused on the area of artificial intelligence. As a robotics and cyber security researcher, I love to share my knowledge with the community around me.

Other interesting articles

Automated vs Manual Penetration Testing

Automated vs Manual Penetration Testing

Pentesting is largely divided into two methodologies: Automated vs Manual Penetration Testing. Both have ...
8 Steps in Penetration Testing You Should Know

8 Steps in Penetration Testing You Should Know

Mastering the art of penetration testing has become a critical ability for security experts to combat cyber ...
Spear Phishing vs Whaling: What is the Difference

Spear Phishing vs Whaling: What is the Difference

Spear phishing is a particularly devious type of phishing assault in which the individual targeted plays a ...
How Often Should Penetration Testing Be Done

How Often Should Penetration Testing Be Done

Penetration testing is a crucial technique that involves simulating a cyberattack on networks, computer systems, ...
0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *