Hoe veilig is Snapchat?

Reading Time: ( Word Count: )

November 27, 2022
Nextdoorsec-course

Het is noodzakelijk om de invloed van Snapchat in de sociale media wereld te erkennen. Het is een dienst die al een tijdje bestaat en miljoenen gebruikers heeft. Er is veel meer dan “snap”. Snapchat stelt dat gegevensbeveiliging een van zijn topprioriteiten is. Maar is Snapchat veilig voor sms’jes en foto’s? Zo ja, hoe veilig is Snapchat? Hier zullen we de beveiligingsinformatie van Snapchat’s server in detail bespreken; lees verder om er meer over te weten.

Hoe veilig is Snapchat?

Snapchat beweert trots dat het veilig is voor de privacy. Het centrale concept achter zijn privacybeveiliging is dat de gegevens die je deelt met een andere Snapchat-gebruiker automatisch verdwijnen na het bekijken ervan. Snapchat is een sociale netwerksite met een geschiedenis van onbetrouwbaarheid. De afgelopen jaren zijn er verschillende inbreuken geweest. Naar verluidt zijn privégegevens van abonnees, waaronder gebruikersnamen, locaties en gedeeltelijk geanonimiseerde contactgegevens, uitgelekt.

Volgens BBC news 2014 hebben hackers de identiteiten en contactgegevens van 4,6 miljoen Snapchat-gebruikers gestolen en de informatie kortstondig online gezet. De inbreuk vond plaats een paar dagen nadat een beveiligingsbureau een openbare waarschuwing had afgegeven over mogelijke beveiligingslekken in de software van Snapchat. 

Snapchat zou een complexe berichtensoftware kunnen zijn vanwege zijn aantrekkelijke eigenschap – de snelheid en tijdige status van verzonden en ontvangen berichten. De gegevens die leden verzenden en ontvangen staan op schema’s die slechts één keer te zien zijn voordat ze worden “gewist” en niet meer beschikbaar zijn.

Lees ook: Hoe beveilig je een TikTok-account?

Is Snapchat privé en eindeloos versleuteld? 

Snapchat past end-to-end encryptie toe op beelden die tussen leden worden uitgewisseld, maar dat geldt niet voor teksten en andere berichten die op Snapchat worden ontvangen. Wanneer Snapchat-berichten naar de servers van Snapchat worden gestuurd, worden ze versleuteld, maar de versleutelingssleutel wordt bewaard indien nodig. Snapchat ondersteunt in-route encryptie, maar er is een beperking.

De FTC klaagde Snapchat in 2013 aan omdat het mensen misleidde over de “verdwijnende aard” van teksten die via de site werden uitgewisseld. Snaps worden onmiddellijk van de platforms gewist als de geadresseerde gebruikers ze openen. Snapchat verzekert dat deze verzonden informatie doorgaans onder geen enkele omstandigheid door iemand van de Snapchat-servers kan worden teruggehaald. Ongeopende Snaps daarentegen worden 30 dagen in de databanken bewaard totdat ze worden verwijderd. Hierdoor kan Snapchat, indien nodig door de wet, ongelezen persoonlijke gesprekken verstrekken. 

Hoe veilig is Snapchat “My Eyes Only”?

Snapchat is één graad van “vertrouwelijk” en “veilig”, maar die termen zijn relatief totdat we het hebben over ondoordringbare encryptietechnologie, die Snapchat momenteel niet gebruikt. Een functie genaamd “My Eyes Only” werden geïntroduceerd in 2016, met de bewering om uw gegevens extra privé te houden. Het onderdeel is pas praktisch nadat de snaps zijn verzonden. Maar het wordt eerst naar de server gestuurd en dan naar de specifieke ontvanger.

Mensen gebruiken Snapchat heel graag omdat het prachtige filters biedt die af en toe veranderen volgens de trends. Mensen willen het blijven gebruiken en stellen verschillende vragen, zoals: Is Snapchat videogesprek veilig? Is Snapchat veilig voor het versturen van privéfoto’s? Is Snapchat veilig voor foto’s en nog veel meer? Het relevante antwoord op al deze twijfels is “NEE”.

Stappen om veilig te zijn op Snapchat

Als u deze app graag gebruikt, kunt u de privacy-instellingen van Snapchat wijzigen en enkele beschermende maatregelen nemen om veilig te zijn. 

Maak uw locatie privé

In de instellingen kunt u de “spookmodus” inschakelen, die ervoor zorgt dat uw locatie geheim blijft en niet wordt uitgezonden naar andere mensen. Als u uw locatie bekend moet maken, zorg er dan voor dat deze alleen wordt gedeeld met degenen die u kent en vertrouwt.

Twee-factor authenticatie (2FA) toestaan

Het inschakelen van twee-factor verificatie voor elke app is over het algemeen een briljant idee. U hebt meer gegevens nodig dan alleen uw referenties om toegang te krijgen tot uw account. Deze extra beveiligingslaag maakt uw account veiliger voor aanvallers en potentiële criminelen.

Wees voorzichtig met wat je deelt

  Zorg ervoor   niet te plaatsen alles wat je niet wilt dat mensen zien. 

Er is altijd een kans dat je spullen naar buiten komen als iemand je chats of foto’s kopieert, of als een mogelijke aanvaller de logboeken van Snapchat in handen krijgt. Zelfs als u denkt dat uw foto’s en teksten zullen verdwijnen, is het verstandig om rekening te houden met de slechtst denkbare situatie.

Gebruik altijd de meest recente versie van de app

Upgrades van toepassingen bevatten vaak kritieke beveiligingsoplossingen, bugfixes of beveiligingslekken. Deze upgrades zullen helpen voorkomen dat aanvallers gebruik maken van bestaande zwakke plekken.

Beheer wie contact kan opnemen en uw inhoud kan bekijken

U kunt uw instellingen beheren, het publiek dat uw inhoud bekijkt beperken en contact met u opnemen.  Voeg geen vreemden toe; hoe minder contacten, hoe veiliger je inhoud op Snapchat is. Verberg in Snel toevoegen en beperk mensen om je te vinden via wederzijdse connecties. Deel je accountnaam niet zomaar.  

Conclusie

Snapchat is veiliger dan ooit, maar slechts gedeeltelijk veilig. Het programma is verbeterd om de abonnees een veilige en betrouwbare dienst te garanderen. Cybercriminelen hebben toegang tot elk programma. Kritieke beveiligingsincidenten zijn onvermijdelijk, dus de beste manier om jezelf te beschermen is je bewust te zijn en actie te ondernemen.

Noor Khan

Noor Khan

Author

My name is Noor, and I am a seasoned entrepreneur focused on the area of artificial intelligence. As a robotics and cyber security researcher, I love to share my knowledge with the community around me.

Other interesting articles

Automated vs Manual Penetration Testing

Automated vs Manual Penetration Testing

Pentesting is largely divided into two methodologies: Automated vs Manual Penetration Testing. Both have ...
8 Steps in Penetration Testing You Should Know

8 Steps in Penetration Testing You Should Know

Mastering the art of penetration testing has become a critical ability for security experts to combat cyber ...
Spear Phishing vs Whaling: What is the Difference

Spear Phishing vs Whaling: What is the Difference

Spear phishing is a particularly devious type of phishing assault in which the individual targeted plays a ...
How Often Should Penetration Testing Be Done

How Often Should Penetration Testing Be Done

Penetration testing is a crucial technique that involves simulating a cyberattack on networks, computer systems, ...
0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *