Pas op voor zwendel met elektriciteitsrekeningen

Reading Time: ( Word Count: )

December 19, 2022
Nextdoorsec-course

Weet u dat de zwendel met de elektriciteitsrekening steeds meer toeneemt? Oplichters proberen te profiteren van onwetende mensen nu de energiekosten stijgen. Hun meest recente zwendel betreft het doorsturen van een frauduleuze sms-link waarin wordt gevraagd u aan te melden voor de energieprijs van de overheid. De overheid heeft het publiek ook gewaarschuwd om op te passen voor de zwendel met elektriciteitsrekeningen.

Zwendel met elektriciteitsrekening

  Zwendel met elektriciteitsrekening

Oplichters benaderen gezinnen die beweren van de lokale overheid te zijn en vragen om creditcardgegevens om de elektriciteit terug te betalen. Fraudeurs frauderen door zich via e-mails, SMS en websites voor te doen als een bedrijf van Ofgem en klanten te vragen hun bankgegevens te verstrekken om in aanmerking te komen voor de terugbetaling van zwendelelektriciteit. 

De nieuwste energiezwendel maakt gebruik van de realiteit dat de energiestimulans van de overheid momenteel wordt uitgedeeld, volgens slachtoffers die in handen zijn gevallen van deze fraude; het doorgeven van deze gegevens leidde ertoe dat onmiddellijk na het telefoontje aanzienlijke geldbedragen van hun spaarrekeningen werden gehaald.

Hoewel de lokale overheden de lokale belastingteruggaven afhandelen, heeft de vereniging van lokale overheden verklaard dat de autoriteiten geen bankgegevens opvragen via het telefoongesprek.

In de frauduleuze e-mails staat te lezen: “U komt in aanmerking voor de door de overheid gesteunde energierestitutie”, waarbij mensen worden aangespoord op een frauduleuze link te drukken om “uw formulier in te dienen”. In werkelijkheid wordt deze terugbetaling automatisch overgemaakt op de facturen van de consumenten.

Action Fraud, het overheidsmeldpunt voor oplichting en cybercriminelen, heeft onlangs gewaarschuwd voor een zwendel waarbij fraudeurs prepaid metermunten dupliceren en met korting verkopen. Zij waarschuwde dat de gebruikers in werkelijkheid dubbel zouden moeten investeren voor hun elektriciteitsverbruik nadat hun wettelijke leverancier had vastgesteld wat er aan de hand was.

Kopieën van deze zwendel zijn ook per sms en e-mail bezorgd. Reageer niet op deze berichten of e-mails; als u uw lokale belastingen momenteel niet via automatische incasso betaalt, moet u wachten op uw brief van de overheid, waarin wordt uitgelegd hoe u de terugbetaling kunt krijgen.

Bekijk ook: Varkensslachterij Scam; Wat is het en hoe te vermijden?

Voorzorgsmaatregelen

Hoewel koude telefoontjes de meest voorkomende vorm van deze fraude zijn, moet u ook achterdochtig zijn als u per sms of e-mail om uw financiële en privégegevens wordt gevraagd.

Stel dat u een telefoontje, bericht of mail krijgt waarvan u denkt dat het legitiem is. In dat geval kunt u het beste het telefoonnummer van dat bureau van hun website of een actuele brief halen en rechtstreeks contact opnemen om de geldigheid ervan te bevestigen.

Als u denkt dat u uw gegevens al aan een potentiële fraudeur hebt verstrekt, moet u onmiddellijk uw bank waarschuwen. U moet de oplichter ook aangeven bij Action Fraud of de politie.

Conclusie

Nu weet u hoe cybercriminelen misbruik maken van alle mogelijke manieren om mensen op te lichten. Daarom is het essentieel om voorzichtig en bewust te zijn van dergelijke oplichters om uzelf te beveiligen in deze digitale wereld vol cybercriminelen. 

Noor Khan

Noor Khan

Author

My name is Noor, and I am a seasoned entrepreneur focused on the area of artificial intelligence. As a robotics and cyber security researcher, I love to share my knowledge with the community around me.

Other interesting articles

Automated vs Manual Penetration Testing

Automated vs Manual Penetration Testing

Pentesting is largely divided into two methodologies: Automated vs Manual Penetration Testing. Both have ...
8 Steps in Penetration Testing You Should Know

8 Steps in Penetration Testing You Should Know

Mastering the art of penetration testing has become a critical ability for security experts to combat cyber ...
Spear Phishing vs Whaling: What is the Difference

Spear Phishing vs Whaling: What is the Difference

Spear phishing is a particularly devious type of phishing assault in which the individual targeted plays a ...
How Often Should Penetration Testing Be Done

How Often Should Penetration Testing Be Done

Penetration testing is a crucial technique that involves simulating a cyberattack on networks, computer systems, ...
0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *