Waarom gebruiken cyberaanvallers vaak social engineering-aanvallen?

Reading Time: ( Word Count: )

September 21, 2022
Nextdoorsec-course

Cybercriminaliteit is niet nieuw; iedereen is op de hoogte van een dergelijk delict. De aanval kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. De meest voorkomende daarvan is social engineering. Weet u dat bij 98% van de cyberaanvallen social engineering een rol speelt? Wooh! Het is een enorm percentage, maar waarom gebruiken cyberaanvallers vaak social engineering-aanvallen? 

Het antwoord op deze vraag zal u op vele manieren helpen, en u zult meer leren over cyberbeveiliging. Lees verder om de details te weten te komen.

Lees ook: Hoe begin je in 2022 met Cybersecurity from Scratch leren?

Wat is een Social Engineering aanval?

Het is een “niet-technische benadering om mensen te misleiden tot het schenden van elementaire veiligheidsnormen en richt zich voornamelijk op sociale interactie. Het succes van deze strategie hangt af van de vaardigheden van de aanvaller om zijn doelwit ertoe over te halen een bepaalde actie uit te voeren, bijvoorbeeld het verstrekken van gevoelige gegevens zoals een burgerservicenummer of een wachtwoord, enz.  

Social engineering is een van de meest efficiënte technieken om informatie te verzamelen en voorbij de barrières van een verdediging in de digitale wereld te komen. Het werkt zo goed omdat technische beveiligingen (zoals firewalls en algemene softwarebescherming) zich aanzienlijk beter hebben beschermd tegen bedreigingen van buitenaf. Mensen daarentegen, die bekend staan als het “zwakke punt in de beveiliging van uw systeem”, kunnen niet hetzelfde zeggen.

Waarom gebruiken cyberaanvallers vaak social engineering-aanvallen?

Nu u weet wat social engineering inhoudt, gaan we verder met onze vraag: waarom is het de meest effectieve en meest door aanvallers gebruikte methode?

Omdat mensen de zwakke schakel zijn, is social engineering de voornaamste strategie van de hacker.

De waarheid is dat inbreken in computers meestal tijdrovend en ingewikkeld is, en tegenwoordig steeds ingewikkelder wordt met geavanceerde encryptie en beveiliging.

Geloof het of niet, mensen houden van gezelligheid, en de meeste mensen vertrouwen gemakkelijk op vriendelijk gedrag en het delen van hun persoonlijke informatie. Nieuwsgierigheid, urgentie (niet het hele formulier lezen en gewoon overgaan tot downloaden), om iets nieuws te proberen zijn allemaal menselijke eigenschappen, en ze vinden het leuk om nieuwe dingen op het internet te ontdekken, ongeacht de risico’s waarin ze verstrikt raken.  

Mensen beginnen nog steeds blindelings te downloaden van verdachte websites, hergebruiken inloggegevens en gebruiken inloggegevens die heel eenvoudig te ontsleutelen zijn. Hoe ver de beveiliging ook is gekomen, mensen hebben de neiging de oude manieren te volgen en dezelfde fouten te herhalen.

Het eenvoudigste antwoord op deze vraag is: mensen hebben gebreken. Machines worden gebouwd met het oog op veiligheid. Ze worden vaak herzien om ervoor te zorgen dat het verdedigingssysteem up-to-date is en de bugs of fouten worden verholpen.  

Maar hetzelfde geldt niet voor mensen, aangezien de meeste mensen ver verwijderd zijn van deze technische codering en de hackerswereld en druk bezig zijn met hun eigen leven, hun gedachten vol met vele dingen en problemen die niets te maken hebben met veiligheid. 

Met social engineering nemen hackers contact met u op, proberen vrienden te worden door hun mooie praatjes, bouwen vertrouwen op en krijgen wat ze willen. Dit is veel gemakkelijker dan het breken van de complexe technische code van het mechanische verdedigingssysteem. Dus dat is de belangrijkste reden “waarom cyberaanvallers vaak gebruik maken van social engineering aanvallen.”

Welke methode zou een cyberaanvaller gebruiken om een systeem met malware te infecteren?

Ok, je begrijpt nu dat de social engineering aanval gebaseerd is op menselijke interactie. De aanvaller heeft interactie met u, maakt vrienden, bouwt vertrouwen op en vraagt om persoonlijke informatie, maar hoe heeft hij uw systeem aangevallen? 

Social engineering omvat verschillende technieken om uw systeem aan te vallen, zoals:

 • Phishing-aanval (aanvaller doet zich voor als een betrouwbaar bedrijf of persoon om persoonlijke informatie te verkrijgen. Dit kan via SMS, e-mails, telefoontjes, enz.) Het is een van de meest gebruikte methoden door aanvallers. Spear Phishing-aanvallen in verband met het Coronavirus stijgen met 667% in maart 2020
 • Baiting attack (aanvaller misbruikt de menselijke aard van nieuwsgierigheid om de gewenste informatie te krijgen door hen hebberig te maken voor een gratis prijs, enz.)
 • Scareware-aanval (valse alarmen en valse bedreigingen worden voortdurend naar de slachtoffers geslingerd)
 • Pretexting (een aanvaller verzamelt informatie door een reeks zorgvuldig opgebouwde leugens te vertellen)

Wat is de meest effectieve manier om Social Engineering-aanvallen op te sporen en te stoppen?

Dus wat moet u doen als u vermoedt dat u een social engineering-aanval meemaakt? Nadat u voldoende details over social engineering hebt gekregen, kunt u nadenken over een manier om uzelf tegen een dergelijke aanval te beschermen. Hier zijn enkele suggesties.

 • Open nooit e-mails of bijlagen van onbekende afzenders.
 • Gebruik multifactor verificatie
 • Kijk uit voor verleidelijke aanbiedingen.
 • Werk uw antivirus- en antimalwaresoftware bij.
 • Ga voorzichtig om met online vriendschappen.
 • Vermeld geen persoonlijke informatie.
 • Gebruik wachtwoordmanager
 • Creëer veilige wachtwoorden

Conclusie:

Alle bovenstaande informatie geeft u een beter beeld van social engineering-aanvallen, hun trucs en hun doeltreffendheid. U hebt ook enkele tips om veilig te blijven van een dergelijke aanval. Nu kunt u zich beter voorbereiden om uw privacy te beschermen. 

Noor Khan

Noor Khan

Author

My name is Noor, and I am a seasoned entrepreneur focused on the area of artificial intelligence. As a robotics and cyber security researcher, I love to share my knowledge with the community around me.

Other interesting articles

Automated vs Manual Penetration Testing

Automated vs Manual Penetration Testing

Pentesting is largely divided into two methodologies: Automated vs Manual Penetration Testing. Both have ...
8 Steps in Penetration Testing You Should Know

8 Steps in Penetration Testing You Should Know

Mastering the art of penetration testing has become a critical ability for security experts to combat cyber ...
Spear Phishing vs Whaling: What is the Difference

Spear Phishing vs Whaling: What is the Difference

Spear phishing is a particularly devious type of phishing assault in which the individual targeted plays a ...
How Often Should Penetration Testing Be Done

How Often Should Penetration Testing Be Done

Penetration testing is a crucial technique that involves simulating a cyberattack on networks, computer systems, ...
0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *