Varkensslachterij Oplichting; Wat is het en hoe te vermijden?

Reading Time: ( Word Count: )

November 26, 2022
Nextdoorsec-course

Cybercriminelen kennen geen beperkingen, en dat geldt zelfs voor het stelen van uw cryptocurrency. De hackers gebruiken verschillende tactieken om mensen te verleiden tot valse investeringen in cryptocurrency. De “varkensslachterij-zwendel” is zo’n wijdverspreide cryptocurrency-zwendel.

Verhalen als “Een nepoplichter nam zijn hele spaargeld in crypto” worden steeds populairder, en je vindt veel van zulke verhalen op Reddit en andere platforms. Deze fraude, zoals het overvoeren van een varken voor het slachten, probeert zoveel mogelijk geld van zijn slachtoffer te krijgen. 

Zwendel met varkensslachterij

De in China begonnen berichtenfraude is nu wijd verspreid in de V.S. Het is complexer dan eerdere fraude en heeft al meer dan honderd miljoen dollar van Amerikanen beroofd. Bij de zwendel met de varkensslachterij lokken oplichters mensen in een online relatie om hun vertrouwen te winnen voordat ze hen overhalen om geld uit te geven in bitcoinbeurzen. 

De oplichters doen dit via verschillende matchmaking dating apps en controleren dergelijke sites, die uiteindelijk al het geld nemen en verdwijnen zonder het doelwit te informeren.

Bekijk: Wat is de beste tegenmaatregel tegen social engineering?

Hoe werkt het?

Sociale media, chatapplicaties en datingsites worden gebruikt om voor het eerst in contact te komen met slachtoffers van oplichting. Een oplichter is altijd een vriendelijk persoon van het andere geslacht. Ze bouwden een sterk profiel op met behulp van valse afbeeldingen en gegevens.

Het kan beginnen met een vreemde die een charmante profielfoto heeft en je een bericht stuurt. Een eenvoudig “Hallo” of wat een milde nieuwsgierigheid lijkt te zijn naar hoe uw contactnummer in hun contactlijst lijkt te staan, kan de openingszin zijn. Maar deze signalen zijn vaak geen toeval.

Aanvankelijk gaat het om vrijblijvende gesprekken zonder discussie over een investeringsplan. 

De dader probeert nu je vertrouwen te winnen. Het onderwerp beleggen in cryptocurrencies komt later aan de orde. De oplichter zal een succesvolle handel claimen en recente verdiensten bespreken. Ze zullen waarschijnlijk screenshots uitwisselen en terloops suggereren dat het doelwit dezelfde methode volgt om geld te verdienen.

De slachtoffers worden misleid tot het doen van kleine initiële investeringen, en de oplichter zal ervoor zorgen om een kleine opbrengst van dat geld te controleren. Om het slachtoffer ervan te overtuigen dat de procedure legaal is, kunnen ze hen zelfs toestaan een of meer keren geld over te maken.

Het slachtoffer is nu overtuigd om een grotere investering te doen. Vanwege de emotionele relatie en het bewijs van eerdere verdiensten wordt het slachtoffer meestal overgehaald om steeds grotere bedragen te investeren.

De mensen zijn zich niet bewust van de fraude totdat ze proberen een groot bedrag op te nemen. Ze krijgen te horen dat ze eerst belasting moeten betalen om dit enorme geld op te nemen. De enige manier om dit te doen is een nieuw depot toe te voegen. Ongeacht hun belastingbetaling is er geen winst en geen manier om hun geld terug te krijgen.

Ook al is de techniek nog maar kort geleden naar de Britse landen gekomen, volgens Forbes heeft ze wereldwijd toch miljarden US dollars opgeleverd. 

Hoe vermijd je het?

Zwendel met varkensslachterij

Jammer genoeg wordt “varkens slachten” steeds populairder. Volgens de FBI kostten deze fraudes in 2021 429 miljoen dollar. Er zijn echter manieren om dergelijke zwendel te vermijden.

 • Neem geen beleggingsadvies aan van personen die u ontmoet via online Apps, met name matchmaking Apps. 
 • Deel uw rekening of financiële gegevens niet met iemand die u net online hebt ontmoet.
 • Wees uiterst voorzichtig als de investering, munt, enz. via een sociaal netwerk of ongewenst bericht tot u komt.
 • Onderzoek de cryptocurrency naam waarin ze je vragen te investeren. 
 • Kijk op de site, want het lijkt misschien professioneel, maar het zal niet te oud zijn en niet veel recensies hebben. 
 • Doe niet zo’n investering met een relatief grotere terugverdientijd. Vooral als ze snel rendement opleveren en je zin hebt om steeds meer te investeren.
 • Vergeet niet dat in cryptocurrency hoge winsten altijd gepaard gaan met gelijke risico’s, vooral voor nieuwelingen. Dus, als er een risicoloze winst is, is het oplichterij.

Zoek naar waarschuwingssignalen

 • Willekeurige berichten gericht aan “iemand anders” verschijnen onverwacht in je inbox op elk platform.
 • De persoon waarmee je spreekt lijkt een model te zijn op hun profielfoto.
 • Sporten, golfen, reizen en fitness is een veel voorkomende zwendel beginnend met lijnen.
 • Ze kunnen doen alsof ze extra lief, vriendelijk en trouw aan je zijn. 
 • Ze zullen videobellen vermijden en verschillende excuses maken.
 • Zij kunnen op enig moment informeren naar beleggen of cryptocurrencies.
 • Ze zullen je vragen te investeren of een deel van hun inkomsten te nemen en het elders uit te geven.

Conclusie

Iedereen kan gevaar lopen door varkensslachtfraude. De zwendel maakt gebruik van slimme social engineering-methoden om slachtoffers van aanzienlijke bedragen te beroven. Veel intelligente, digitale experts worden het slachtoffer van dit sluwe plan, dus doelwitten zijn niet alleen zwak of bejaard. 

Het is ook ongelooflijk moeilijk om de fraude te stoppen omdat de criminelen onbekend zijn, en de vergoedingen worden betaald in anonieme cryptocurrencies. De overheid van verschillende gebieden doet inspanningen om het publiek bewust te maken. Zich ervan bewust zijn dat het voorkomt is de belangrijkste verdediging ertegen, zoals bij veel internetfraude.

Noor Khan

Noor Khan

Author

My name is Noor, and I am a seasoned entrepreneur focused on the area of artificial intelligence. As a robotics and cyber security researcher, I love to share my knowledge with the community around me.

Other interesting articles

Automated vs Manual Penetration Testing

Automated vs Manual Penetration Testing

Pentesting is largely divided into two methodologies: Automated vs Manual Penetration Testing. Both have ...
8 Steps in Penetration Testing You Should Know

8 Steps in Penetration Testing You Should Know

Mastering the art of penetration testing has become a critical ability for security experts to combat cyber ...
Spear Phishing vs Whaling: What is the Difference

Spear Phishing vs Whaling: What is the Difference

Spear phishing is a particularly devious type of phishing assault in which the individual targeted plays a ...
0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *